Regionální disparity německých spolkových zemí v letech 2005 – 2016 se zaměřením na trh práce - Aster, Michael (2018)
Pracovní trh v Německu má v Evropě jedinečný průběh a je průkopníkem ve sjednocení pracovního trhu dvou rozdílných ekonomik. Tento jev stále zasahuje do života německých občanů. Rozdíly mezi východním a západním Německem jsou stále velmi aktuálním tématem. Cílem této práce je analýza regionálních disparit Německých spolkových zemí v období mezi lety 2005-2017 se zaměřením na pracovní trh. Vývoj jednotlivých regionů je zhodnocen a popsán zejména za pomoci grafů. Údaje jsou čerpány ze spolkového úřadu práce, který nabízí širokou škálu dat. Pro pochopení aktuálního vývoje nezaměstnanosti je krátce popsán vývoj do roku 2005. Za pomoci variačního koeficientu jsou porovnány regionální disparity spolkových zemí dle různých skupin od roku 2005, přičemž lze konstatovat, že se disparity mezi německými spolkovými zeměmi po zavedení Hartzových reforem začaly zvyšovat a „nůžky“ mezi zeměmi se začaly otevírat. Po finanční krizi se však vývoj disparity otočil a docházelo k jejich snižování.