Statistická analýza dopadu sankcí proti Ruské federaci na zahraniční obchod - Holoubková, Marie (2018)
Cílem této bakalářské práce je statistická analýza dopadu sankcí uvalených na Ruskou federaci vzhledem k její roli v krymské krizi. Tento dopad je hodnocen z pohledu českého zahraničního obchodu, konkrétně jsou zde modelovány odhady českého vývozu, a to ve finančním i hmotnostním pojetí. Pro tyto analýzy jsou použita data vývozu zboží dle klasifikace SITC za roky 2012–2016 a zdrojem dat je Český statistický úřad. Práce by měla přinést pohled na ovlivnění českého zahraničního obchodu uvalením hospodářských sankcí na Rusko. V teoretické části se práce postupně věnuje problematice sankcí obecně, politickému pozadí uvalení sankcí na Rusko a specifikaci těchto sankcí. Následuje rešerše dosavadní literatury na toto téma a specifikace konkrétních statistických modelů. V praktické části je provedena grafická analýza a následně samotná statistická analýza s odhadem dopadu těchto ekonomických sankcí. Závěrem práce je potvrzení poklesu vývozu z České republiky do Ruska po zavedení sankcí.