Komparativní analýza elektronického podepisování v EU a USA - Barnes, Michaela (2018)
Cílem této diplomové práce je analýza právních úprav zabývajících se elektronickým podepisováním v Evropské unii a Spojených státech amerických. Pozornost je v práci věnována novému nařízení Evropského parlamentu a rady (EU) č. 910/2014 (taktéž nazýváno eIDAS) a americkým zákonům UETA a E-SIGN a jejich kontextu pro využivání elektronického podpisu v primárně veřejné, ale i soukromé sféře. Práce neopomíjí ani český implementační zákon č. 297/2016 Sb. Úvodní kapitola se věnuje elektronizaci veřejné správy, charakterizuje insitut elektronického podpisu, elektronické pečetě a elektronického časového razítka, a poskytuje přehled vývoje legislativy elektronického podepisování v jurisdikcích daných zemí. Následující kapitola porovnává funkce podpisu a jejich praktické využití veřejnou správou zapomocí nových technologií. Třetí, stěžejní kapitola komparuje právní úpravy elektronického podepisování v EU a v USA, lišící se z obsahového i rozsahového hlediska. Více do hloubky je analyzován pojem elektronický podpis, jeho zásady a standardy, oblast působnosti a důkazní přípustnost včetně ukázky judikátů a procesu autentizace.