Exponenciální vyrovnávání časových řad v R - Švančárek, Petr (2018)
Cílem práce je představit základní metody klasického exponenciálního vyrovnávání jednorozměrných časových řad s pravidelně pozorovanými hodnotami a způsoby, jakými se s těmito metodami pracuje v open sourceovém statistickém výpočetním prostředí programovacího jazyka R. Popsány jsou metody jednoduchého, dvojitého a trojitého exponenciálního vyrovnávání, Holtova lineárního vyrovnávání a metody Holt-Wintersova exponenciálního vyrovnávání. Je popsána rekurentní povaha metod a jejich výpočetní nenáročnost. Praktická část je věnována samotnému použití exponenciálního vyrovnávání v prostředí jazyka R na vybraných časových řadách z databáze Time Series Data Library (TSDL). Dále jsou provedeny krátkodobé předpovědi těchto řad pomocí několika funkcí prostředí R a jejich grafické znázornění.