Odhady daňových příjmů - Bayer, Ondřej; Vítek, Leoš, 1970-; Arltová, Markéta, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Hlavním cílem disertační práce byla analýza závislosti daňových příjmů vybraných zemí z hlediska jejich citlivosti na dlouhodobých makroekonomických indikátorech. Dále byl zkoumán vztah jednotlivých daňových multiplikátorů napříč vybranými státy. Použitou metodou byla analýza nestacionárních časových řad, konkrétně kointegrační analýza odvozená Engle-Grangerovou větou. Výsledky indikují splnění hlavního cíle, tj. konstrukci dynamických modelů daňových příjmů pomocí makroekonomických indikátorů, konkrétně bylo využito hrubého domácího produktu, konečné osobní spotřeby, míry nezaměstnanosti a objemu importu. Z hlediska mezinárodní komparace byla provedena analýza na České republice, Německu, Polsku a Slovensku, kdy dosažené výsledky testovaných hypotéz prokázaly ve většině daní obdobnou závislost daňových příjmů na vybraných makroindikátorech mezi Českou republikou a Slovenskem a závislost všech post-socialistických zemí v případě přímých daní.
Vedoucí práce: Leoš Vítek
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations