Konstrukce a využití zrychleného odhadu čtvrtletního vývoje hrubé přidané hodnoty České republiky - Zeman, Jan; Fischer, Jakub, 1978-; Macek, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Odhady hrubého domácího produktu (HDP), resp. hrubé přidané hodnoty (HPH) patří mezi velmi důležité charakteristiky vývoje ekonomické situace každého vyspělého státu a jsou publikovány s úkolem uspokojit poptávku uživatelů především makroekonomických statistik po co nejrychlejších informacích o aktuálním vývoji v ekonomice. Na první publikovaný čtvrtletní odhad HDP, tzv. bleskový, je upřena velká míra pozornosti. Poskytuje totiž první signál v rámci systému národních účtů, který má nemalý vliv na rozhodování na vrcholné úrovni jednotlivých států. Český statistický úřad publikuje bleskový odhad přibližně 45 dnů po skončení referenčního čtvrtletí. Eurostat na základě svých doporučení vyžaduje od států Evropské unie, aby své bleskové odhady publikovaly v rozmezí 45 až 60 dnů po skončení referenčního čtvrtletí. V důsledku sílící poptávky po co nejvčasnější informaci o vývoji ekonomiky se zaměřuje i na odhad, který by byl k dispozici již 30 dnů po skončení referenčního čtvrtletí. Předkládaná disertační práce si klade za cíl posoudit dosavadní možnosti konstrukce včasnějšího odhadu, porovnat jednotlivé přístupy a vybrat nejvhodnější model ke konstrukci zrychleného odhadu vývoje HPH, který bude včasnější alternativou k publikovanému bleskovému odhadu. Teoretická část práce podává přehled o domácích i zahraničních zkušenostech s konstrukcí bleskových odhadů a o metodách využitých v této práci. Dále je představen soubor ekonomických ukazatelů, který bude východiskem pro praktickou část. Ta je věnována konstrukci zrychleného odhadu vývoje HPH s využitím čtvrtletních i měsíčních ukazatelů vztahujících se k odvětvím nejvýznamněji se podílejícím na tvorbě HDP. Přínosem celé práce je představení uceleného přehledu metod používaných k odhadování čtvrtletního vývoje HPH
Toto propojení umožňuje kompilovat včasnější odhad vývoje HPH, který je k dispozici až o tři týdny dříve než bleskový odhad. Tento včasnější odhad (v práci označován jako zrychlený) v rámci testovacího období dosahuje uspokojivých výsledků, ačkoliv verifikační proces a následná ex post analýza odhalily dílčí nedostatky, jejichž budoucí vyřešení může přispět k jeho zdokonalení. Z praktického hlediska vyplývá, že zvláštní pozornost by měla být upřena na odvětví zpracovatelského průmyslu, ve kterém použité metody nedosahují optimálních výsledků.
Vedoucí práce: Jakub Fischer
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor disert. práce]; disertace; dissertations