Vliv institucionálních faktorů na hospodářskou politiku a ekonomický vývoj států Jižní Ameriky - Dudzich, Viktar; Šíma, Ondřej; Gevorgyan, Kristine; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Tato práce se zabývá analýzou vlivu institucionálních faktorů na hospodářský vývoj rozvojových států, konkrétně kontinentu Jižní Ameriky. Cílem práce je prokázat pozitivní vztah mezi institucionální vyspělostí a hospodářským vývojem. V práci se popisují obecné teoretické předpoklady interakcí mezi institucionálním prostředím a ekonomickým růstem a rozvojem, vymezují se a kvantifikují se jednotlivé institucionální a ekonomické proměnné relevantní pro daný region a odhaluje se vztah mezi nimi, zároveň se provádí srovnání zemí regionu dle výše uvedených kvalit. Pro analýzu je vybráno 10 států regionu, analyzované údaje jsou za období 2000–2016. Vztah mezi institucemi a ekonomickými proměnnými je zkoumán pomocí radarových grafů a panelové regrese.
Vedoucí práce: Ondřej Šíma
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses