Dynamická input-output analýza – alternativní přístupy - Šafr, Karel (2018)
V předkládané disertační práci se věnuji rozšířené dynamické input-output analýze s důrazem na problematiku metod pro dopočet chybějících údajů. Dynamická input-output analýza představuje širokou skupinu metod založenou na stejném hlavním datovém podkladu, kterým jsou input-output tabulky v různých variantách. Práce začíná teoretickým pozadím, které ilustruje současný kontext input-output analýzy ve srovnání s běžnější alternativou, kterou představují modely všeobecné rovnováhy. Významný prostor v práci věnuji také regionální aplikaci a matematickým metodám vhodným pro aktualizaci dat, zejména metodě RAS a metodě entropie. V rámci modelů všeobecné rovnováhy se v práci soustředím na objasnění základních principů a jejich rozdílnosti od input-output analýzy, dále detailně popisuji a vysvětluji návaznost těchto modelů na input-output modely, a to jak v historické, tak teoretické a také aplikační rovině. Zvláštní pozornost věnuji odhadu kapitálových matic, které často představují chybějící datový zdroj nezbytný pro sestavení dynamických modelů, a uvádím dva vlastní přístupy odhadu symetrických kapitálových matic. Navržené přístupy pak používám pro odhad dat pro Českou republiku za rok 2013. V navazujících kapitolách tyto odhady desagreguji pomocí navržených matematických nástrojů na regionální (krajskou) úroveň. Dále v práci představuji vlastní úpravu metody RAS pro vícerozměrný prostor a srovnávám ji s vícerozměrnou metodou entropie. Práce rovněž poskytuje důkaz o shodě (konvergenci) těchto dvou metod, což přináší možnost substituce minimalizační úlohy pomocí iterační metody a tím i výrazné snížení výpočetní náročnosti na regionální úrovni. Práce vrcholí odhadem komplexního interregionálního modelu pomocí šesti metod pokrývajících jak současné nejpoužívanější metody,