Nefinanční výkaznictví v České republice - Čevela, David; Zelenka, Vladimír, 1961-; Wagner, Jaroslav, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Tato disertační práce si klade za cíl identifikovat, zanalyzovat a kriticky vyhodnotit aktuální praxi v oblasti vykazování o nefinančních aspektech podnikání specificky v českém prostředí. Analyzován byl vzorek 100 nejvýznamnějších společností v ČR na datech za období let 2011-2015. Vyhodnocení je provedeno na základě obsahové analýzy účetních závěrek, výročních zpráv a specializovaných nefinančních reportů na základě scoringového modelu inspirovaného standardy GRI. Z provedené analýzy vyplývá, že v analyzovaném období dochází k navyšování počtu vykazovaných nefinančních údajů, byť počet vykazujících společností je stabilní. Nejvýznamněji zastoupenými jsou environmentální apracovně-právní aspekty podnikání, naopak velice zřídka společnosti vykazují o společenský aspektech, o lidskoprávních aspektech a aspektech spojených s odpovědností za kvalitu prodávaných výrobků. V rámci všech oblastí se však společnosti zaměřovaly spíše na méně kontroverzní témata, přičemž některým podoblastem se vyhýbaly úplně. Na zkoumaném vzorku se nepodařilo prokázat významnou závislost mezi úrovní nefinančního výkaznictví a geografickým původem vlastníka ani závislost na kvalitě vnitropodnikových politik a procesůzjišťované na základě vlastnictví relevantní certifikace v dané oblasti. Závěr práce obsahuje i návrhy možných směrů dalšího výzkumu v této oblasti.
Vedoucí práce: Vladimír Zelenka
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor disert. práce]; disertace; dissertations