Aplikace vícenásobné úlohy obchodního cestujícího na plánování trasy merchandisera - Schaffartziková, Karolína; Skočdopolová, Veronika; Fábry, Jan, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Cílem této empirické bakalářské práce je vytvoření matematického modelu, díky jehož řešení bude možné sestavit měsíční plán tras pro merchandisera. V teoretické části se nachází popis práce merchandisera a charakteristika tvorby okruhů bez použití matematických metod. Následuje přehled matematických modelů, ze kterých je čerpáno v části praktické. Při tvorbě modelu se vychází především z vícenásobné úlohy obchodního cestujícího, přičemž jsou do modelu zahrnuty také podmínky plynoucí z úlohy obchodního cestujícího s časovými okny. Řešení probíhá v programu MPL for Windows za pomoci řešitele Gurobi. Pro výpočet jsou použita reálná data získaná od jedné nejmenované firmy. Vzhledem ke složitosti řešení úloh se pro celkový měsíční model nepodařilo nalézt ani přípustné řešení a bylo potřeba přistoupit k rozdělení modelu na více částí. Opakované zjednodušení umožnilo softwaru nalézt optimální řešení a sestavit měsíční plán tras pro merchandisera. V návaznosti na získané výsledky je nejprve provedeno porovnání mezi původním řešením společnosti a mnou vyprodukovaným řešením. Poté jsou srovnány okruhy využívající městskou hromadnou dopravu s okruhy využívajícími osobní automobil. Zatímco první srovnání nezaznamenává velké rozdíly, transport s využitím automobilu vykazuje výraznou úsporu času. Tato informace by mohla přimět společnost k poskytnutí firemních automobilů merchandiserum.
Vedoucí práce: Veronika Skočdopolová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses