Dluhové financování z pohledu daní z příjmů v evropských zemích - Srbová, Iva; Vančurová, Alena, 1957-; Kábelová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Předmětem této diplomové práce je problematika dluhového financování z pohledu daní z příjmů v evropských zemích. Financování investic formou dluhového kapitálu umožňuje odpočet úrokových nákladů od základu daně, což má za následek snížení efektivního daňového zatížení. Současné daňové systémy se prostřednictvím limitace odpočtu úroků a pobídkami k financování vlastním kapitálem snaží rozdíly v míře daňového zatížení snížit. Cílem práce je podat přehled o současném stavu daňových režimů, které tuto problematiku ošetřují a zkoumání dopadu limitačních pravidel odpočtu úrokových nákladů na velikost efektivního daňového zatížení. Dále se práce zaměřuje na aktivity příslušných organizací, které se touto problematikou zabývají a jejich případnými dopady na výsledné daňové zatížení. Analýzou je zjištěno, že v současné době existují napříč evropskými státy rozdíly v efektivních sazbách daně pohybující se v řádu 1 až 13 p. b. Tyto rozdíly jsou aplikací limitačních pravidel částečně vymazány a v rovině úplného zamezení odpočtu úroků dochází k nárůstu celkového průměrného daňového zatížení až o 5 p. b.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses