Nástroj pro optimalizaci směn ve společnosti T-mobile - Beranová, Lucie (2018)
Jedním z cílů této práce bylo poukázat na nedostatky, jež má současné plánování směn ve společnosti T-mobile a hlavním cílem je navrhnout s pomocí dostupných programů a metod operačního výzkumu optimální, efektivnější způsob řešení tohoto problému a vytvořit podpůrný nástroj v MS Excelu pro jeho snadnější implementaci. Na problematiku je nahlíženo celistvě tzn. počínaje analýzou a zpracováním návštěvností, dále výpočtem optimálního počtu zaměstnanců pro daný časový úsek pomocí teorie hromadné obsluhy a následná práce s těmito počty v optimálním modelu rozvrhování pracovníků na dané směny s využitím matematického programování. Nakonec je vytvořen rozvrh podobající se současnému rozvrhu ve společnosti. Celý nástroj v MS Excelu je vytvořen tak, aby jej bylo možné využít i následující roky a jeho výhodou je automatické přepočítávání všech potřebných charakteristik dle aktuálního období. Na závěr této práce byly porovnány mnou vytvořený rozvrh s rozvrhem společnosti a následné zhodnocení tohoto nástroje a podání návrhů na vylepšení do možné budoucí navazující práce.