Off-shoreové struktury a jejich využití v ekonomické praxi - Černá, Markéta (2018)
Diplomová práce balancuje na pomezí mezi právní a ekonomickou oblastí. Demonstruje jednotlivé praktiky, jejich ekonomickou i právní podstatu a definuje okolnosti, za kterých k jejich užití došlo. V úvodu diplomová práce vymezuje obecnou problematiku se základními znaky daňových rájů a vymezuje jejich obecná východiska. Zaobírá se typologií daňových rájů, charakterizuje jejich vlastnosti a formou dílčích zevšeobecňujících výstupů reflektuje objektivní okolnosti a způsoby jejich využívání. Druhá kapitola je věnována legislativě daňových rájů a International Business Companies Acts, jejichž kazuistikou vyvozuje obecné zásady a podmínky, jež musí společnost v dané jurisdikci plnit. Třetí kapitola analyzuje konkrétní případy využití daňových rájů v rámci mezinárodního daňového plánování, a to včetně makroekonomických dopadů jejich činnosti. Následující čtvrtá a pátá kapitola jednotlivě blíže charakterizují oblast transferových cen a kreativního účetnictví, jejich rámcové praktiky a motivaci k jejich užití, což dokládá pomocí několika příkladů z praxe a odborné kritiky současných postupů. Poslední - šestá kapitola vykresluje predikci budoucnosti daňových rájů, včetně alternativ dosahujících obdobných výsledků. Jsou zde líčeny i současné trendy ve snaze o eliminaci některých aktivit daňových rájů. Autorka v práci pro objasnění problematiky daných témat využívá především metodu deskripce, analýzy a literární rešerše ekonomické a daňové literatury, kazuistiky právních předpisů i jiných dokumentů, to vše s užitím syntézy a dedukce. Původní hypotéza je v závěru práce potvrzena hned několika faktory, tedy jednoznačně shledává využití daňově preferenčních režimů jako vhodný nástroj ke značné redukci nákladů jednotlivých ekonomických subjektů formou sn