Zdanění firem a daňové úniky (BEPS) - Rolák, Marcel; Vítek, Leoš, 1970-; Tepperová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Výnosy z korporátní daně jsou v posledních letech ohrožovány agresivním daňovým plánováním nadnárodních korporací. Ty využívají celou řadu daňových úniků, které vedou k přesouvání zisků do daňových rájů. Pro odhadování dopadů profit shiftingu využívám metodu založenou na sledování přímých zahraničních investic plynoucích z daňových rájů a offshore finančních center do České republiky. Navazuji tak na práci Konference Organizace spojených národů o obchodu a rozvoji, která model poprvé představila ve svém Světovém investičním reportu za rok 2015. Na rozdíl od reportu zkoumám ale jednu zemi za delší časové období. Došel jsem k závěrům, že profit shifting má za následek v České republice ztrátu na výnosech korporátní daně v průměrné výši 6 % ročně. Dále jsem zjistil, že přesouvání zisků zasahuje v České republice nejvíce odvětví informačních technologií jako je vydávání softwaru a různých dalších licencí. Dopady těchto daňových úniků může zmírnit nová směrnice ATAD vydaná Evropskou komisí anebo akční plán BEPS od OECD, obou iniciativ se účastní i Česká republika.
Vedoucí práce: Leoš Vítek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses