Analýza cenových bublin na investičních trzích - Maršíková, Kateřina (2018)
Tématem diplomové práce je problematika cenových bublin na investičních trzích. Z důvoduvýznamného dopadu na celý systém umocněný internacionalizačními trendy se cenové bublinystaly nosným tématem mnoha politiků, novinářů a častým předmětem ekonomického výzkumu.Cílem diplomové práce je objasnění pojmu cenové neboli spekulační bubliny. Na základě víceči méně rozdílných přístupů vybraných ekonomů k problematice cenových bublin se autorkapokusí objasnit samotný pojem, možné příčiny jejích vzniku a následného prasknutí a takédopad na ekonomický systém a vybrané možnosti jejich identifikace na trzích aktiv. V rámcipraktické části diplomové práce si autorka klade za cíl, pomocí shlukové analýzy K-means vprogramu R, empiricky prokázat existenci technologické cenové bubliny na vzorku firem zindexu S&P 500.