Analýza cenových bublin na investičních trzích - Maršíková, Kateřina; Musílek, Petr, 1965-; Pýcha, Mikuláš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Tématem diplomové práce je problematika cenových bublin na investičních trzích. Z důvoduvýznamného dopadu na celý systém umocněný internacionalizačními trendy se cenové bublinystaly nosným tématem mnoha politiků, novinářů a častým předmětem ekonomického výzkumu.Cílem diplomové práce je objasnění pojmu cenové neboli spekulační bubliny. Na základě víceči méně rozdílných přístupů vybraných ekonomů k problematice cenových bublin se autorkapokusí objasnit samotný pojem, možné příčiny jejích vzniku a následného prasknutí a takédopad na ekonomický systém a vybrané možnosti jejich identifikace na trzích aktiv. V rámcipraktické části diplomové práce si autorka klade za cíl, pomocí shlukové analýzy K-means vprogramu R, empiricky prokázat existenci technologické cenové bubliny na vzorku firem zindexu S&P 500.
Vedoucí práce: Petr Musílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses