Dopad politiky SNB na devízový kurz - Omastová, Mária; Stádník, Bohumil; Diviš, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Táto diplomová práca sa zaoberá analýzou dopadu menovej politiky SNB na devízový kurz. Cieľom tejto práce bolo analyzovať vzťah devízového kurzu CHF/EUR i CHF/USD a príslušného trojmesačného prípadne šesťmesačného úrokového diferenciálu na základe koncepcie nekrytej úrokovej parity v podmienkach Švajčiarska v období rokov 2000 až 2016, ktoré v priebehu nesúvislých šiestich rokov analyzovaného obdobia intervenovalo na devízovom trhu. Praktická časť práce má výhradne empirický charakter a je založená na ekonometrickom modelovaní mesačných časových radov. Ako vhodné metódy boli zvolené grafická, regresná, vektorová autoregresná analýza, a nakoniec kointegračná analýza. Kauzálne vzťahy boli skúmané v duchu Grangerovej kauzality. Dospeli sme k záveru, že nekrytá úroková parita, respektíve v dlhom období medzinárodný Fisherov efekt, nebola preukázaná. Naopak, naše výsledky svedčia o „zrkadlovom“ zobrazení úrokovej parity, a teda záporný úrokový diferenciál má byť sprevádzaný depreciáciou franku voči euru.
Vedoucí práce: Bohumil Stádník
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses