On the Road - aplikácia úlohy obchodného cestujúceho - Garančovská, Mária (2018)
On the Road je slávny román amerického spisovateľa Jacka Kerouaca, v ktorom popisuje dobrodružstvá z jeho ciest naprieč Severnou Amerikou. Inšpirovaní týmto dielom si kladieme v práci za cieľ prostredníctvom aplikácie úlohy obchodného cestujúceho naplánovať podobnú dobrodružnú cestu Spojenými štátmi americkými. Zo zadanej množiny miest vyberieme určitý počet tak, aby boli splnené podmienky, ktoré si cestovatelia často pri plánovaní svojich ciest kladú, ako napríklad cenové a časové obmedzenia, alebo požiadavky na rozmanitosť ich cesty. V prvej časti práce si priblížime teóriu venujúcu sa lineárnemu programovaniu, zatiaľ čo druhá časť bude venovaná konkrétnemu praktickému využitiu. Úlohu a jej obmeny riešime v systéme MPL for Windows.