Nestandardní nástroje měnové politiky se zaměřením na kvantitativní uvolňování a devizové intervence - Štětina, Václav; Mandel, Martin, 1962-; Szabo, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Cílem diplomové práce je analyzovat dopady opatření centrálních bank přijatých v reakci na globální finanční krizi. Tato opatření bývají často označována souhrnným pojmem nekonvenční měnová politika. První kapitola se bude věnovat samotnému vymezení pojmu nekonvenční politika, resp. nekonvenční nástroje měnové politiky. Od obecného členění se přesuneme k popsání konkrétních akcí, které centrální banky prováděly. Cílem druhé a třetí kapitoly bude podrobnější seznámení s politikou devizových intervencí, resp. kurzového závazku, prováděnou Českou národní bankou a politikou kvantitativního uvolňování přijatou Evropskou centrální bankou. V úvodu obou kapitol je popsána situace, ve které se obě centrální banky nacházely v důsledku globální finanční krize. Následuje výčet a charakteristika přijatých opatření. Závěr obou kapitol tvoří vyhodnocení účinnosti nekonvenčních politik a jejich vliv na reálnou ekonomiku a měnový vývoj. V obou případech je pozornost věnována také vedlejším efektům, které akce centrálních bank přináší.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses