Investiční pobídky a daňové příjmy obcí - Lněníček, Jan (2018)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku investičních pobídek v České republice. Cílem práce je zhodnotit dopad investičních pobídek na celkové veřejné rozpočty a na daňové příjmy obcí. Dopad na celkové veřejné rozpočty je ilustrován na výpočtu fiskální efektivnosti investičních pobídek poskytnutých vybraným společnostem a to porovnáním souvisejících nákladů a výnosů veřejných rozpočtů v pětiletém a desetiletém období počínajícím prvním čerpáním investičních pobídek. Dopad investičních pobídek na daňové příjmy obcí je zkoumán na příkladu vybraných obcích v Ústeckém kraji, ve kterých byly po udělení investičních pobídek tyto investiční akce realizovány. K tomuto účelu jsou v práci také popsané samotné daňové příjmy obcí a algoritmus jejich rozdělování mezi jednotlivé obce prostřednictvím souvisejícího zákona o rozpočtovém určení daní.