Devizové intervence : Konvenční, nebo nekonvenční nástroj měnové politiky? - Hořáková, Gabriela; Mandel, Martin, 1962-; Metrah, Samy; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Cílem této diplomové práce je zhodnotit přínosy a náklady devizových intervencí, které ČNB prováděla v souvislosti s asymetrickým kurzovým závazkem vůči euru v období od listopadu 2013 do dubna 2017. Téma bylo vybráno vzhledem k nedávnému ukončení tohoto kurzového závazku a z toho plynoucí příležitosti tuto jedinečnou zkušenost zhodnotit. Rešerše literatury, která rozebírá dané téma, je opěrným bodem empirické části práce, jež jednak analyzuje vývoj vybraných ukazatelů v ČR při a po kurzovém závazku a následně jej srovnává s vývojem v Polsku a Maďarsku ve stejném časovém úseku. Práce dochází k závěru, že krátkodobé přínosy, které tento krok znamenal pro českou ekonomiku, mohou snadno převážit dlouhodobé náklady plynoucí především z nakumulovaných devizových rezerv.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses