Vliv nastavení účtového rozvrhu na zpracování daňových přiznání neziskových organizací - Čehovská, Klára; Francírek, František; Tecl, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Tato práce se zabývá účetnictvím, zdaněním a strukturováním informací pro manažerské účely u neziskových organizací. Hlavním cílem je analýza vlivu novely zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů týkající se rozšíření širokého základu daně u vybraných forem neziskových organizací. Analýzou byly podrobeny dvě obecně prospěšné společnosti, kterých se novelizace týkala, a na ně byly aplikovány varianty zdanění úzkého základu daně, pomocí kterého se stanovovala daňová povinnost před novelou a varianty širokého základu daně, tj. po novele zákona. Výsledkem analýzy je, že široký základ daně je méně pracný, co se týče strukturování výnosů a nákladů neziskových organizací a navíc bylo zjištěno, že konečná daňová povinnost je buď stejná jako při výpočtu pomocí úzkého základu daně nebo nižší. Pro tyto konkrétní neziskové organizace je široký základ daně úlevou z hlediska administrativní náročnosti a do budoucna i úlevou z hlediska finančních prostředků vynaložených. Široký základ daně by mohl být akceptovatelnější režim zdanění i pro další formy neziskových organizací.
Vedoucí práce: František Francírek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses