Reklasifikace majetku v souvislosti s investicemi do nemovitostí - Pikhartová, Nikola; Peprníčková, Mariana; Vašek, Libor, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Tato diplomová práce se zabývá přesuny majetku v souvislosti s investicemi do nemovitostí, které upravuje standard IAS 40 Investice do nemovitostí. Vlivem rozdílných pravidel pro ocenění jednotlivých kategorií aktiv může přesun majetku do investic do nemovitostí výrazně ovlivnit výsledek hospodaření. Cílem práce je posoudit, zda jsou provedené reklasifikace projektů u čtyřech developerských a investičních společností podložené reálnou změnou užití nemovitostí a zda by mohlo dojít k těmto přesunům i v době nabytí účinnosti Novely IAS 40. Práce na základě informací uvedených v účetních závěrkách vybraných společností analyzuje, jak často u účetních jednotek dochází k přesunům z nebo do kategorie investic do nemovitostí, o jaké druhy přesunů se jedná a zda jsou tyto nemovitosti a jejich změny reálných hodnot významné v poměru k celkové sumě aktiv a k výsledku hospodaření. Na základě provedeného průzkumu je patrné, že v některých případech byly přesuny realizovány pouze na základě změny záměru managementu a vykazovaly často významný dopad do účetnictví společností, takové přesuny bez doložené změny užití však po nabytí účinnosti Novely IAS 40 nebudou možné.
Vedoucí práce: Mariana Peprníčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses