Analýza vlivu fundamentálních zpráv na pohyby cen ropy - Jiříková, Petra (2018)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vlivu fundamentálních zpráv na pohyby cen ropy WTI. Fundamentální zprávy, které jsou v práci brány v úvahu, jsou vliv změny stavu zásob ropy a vliv informací o investičních pozicích výrobců, zpracovatelů a spekulantů. Časová řada je nejdříve popsána vhodným modelem a dále vliv těchto fundamentálních zpráv je analyzován pomocí ARMAX modelu. Pokud se parametry modelu budou jevit jako statisticky významné, znamená to, že jednotlivé zprávy mají vliv na pohyby cen ropy. Dále práce zkoumá, zda zařazením vlivů těchto zpráv do obchodních modelů lze významněji profitovat.