Optimalizace rozvozu sádrokartonových desek pomocí distribučních úloh - Indrová, Anna (2018)
Tato bakalářská práce řeší optimalizaci rozvozu sádrokartonových desek společnosti Saint-Gobain Rigips pomocí aplikace metod lineárního programování na reálná data. Cílem je naplánovat distribuci zboží od dodavatelů k odběratelům tak, aby celkové náklady na přepravu byly minimální. Nástrojem pro hledání optimálního řešení je matematické modelování, díky kterému je problém formulován nejprve do zjednodušeného dopravního problému a následně do kontejnerového dopravního problému. Optimální řešení úloh jsou hledána pomocí softwaru MPL for Windows a řešitele GUROBI. Celková náklady v dopravním problému jsou srovnávány s hodnotami základních řešení, které jsou získány prostřednictvím metody severozápadního rohu, indexní metody a Vogelovy aproximační metody. Kontejnerový dopravní problém je formulován podle reálného rozvozu zboží a díky modifikaci modelu je zde ilustrován návrh na snížení nákladů pomocí relokace nákladních automobilů v rámci jednotlivých skladů, či koupě nových automobilů s různou kapacitou.