Analýza ICT trhu v oblasti retailu návrh aplikace pro bezfrontové nakupování - Bielik, Ľudovít (2018)
Tato závěrečná práce je zaměřena na návrh mobilní aplikace pro bezfrontové platby. Cílem práce je zmapovat retailový trh, zanalyzovat trendy, kterými se inovativní retailové řetězce zabývají zejména ve světě. A následně tyto informace využít pro návrh technologického inovativního řešení pro český trh. Moderní technologie se vyvíjejí velmi vysokým tempem a obchodní řetězce nechtějí zůstat pozadu. Proto, aby držely krok s dobou a zejména s narůstajícími nároky zákazníků, kterých každoročně přibývá, je potřeba hledat nová řešení, jež by obchodníkům pomohla zvyšovat kvalitu služeb a zvyšovat konkurenceschopnost. Práce se skládá z teoretické a praktické části. První část je teoretická. Popisuje ICT technologie, které mohou být použity v rámci retailových řetězců a dát jim tak nové atraktivní prostředky, jak přitáhnout více zákazníků. Druhá praktická část je zaměřena na konkrétní řešení v podobě návrhu mobilní aplikace pro bezfrontové platby. Teoretická část se zabývá trendy, se kterými dnes již obchodníci ve světě, ale i v České republice experimentují. Definuje význam konkrétních technologických řešení a pro modernizaci zaběhlých obchodních procesů. Teoretickou část uzavírá analytická část, kde na základě osvědčených metodik je možné odhadnout potenciál navrhované aplikace pro bezfrontové platby. Praktická část obsahuje analytický design navrhované aplikace. Jsou zde znázorněny jednotlivé komponenty systému, v rámci kterých je aplikace navrhována. Dalším krokem je podrobný návrh wireframes aplikace s popisem uživatelských možností a návazností jednotlivých obrazovek. Druhá polovina praktické části obsahuje procesní analýzu, kde jsou jednotlivé procesy detailně rozepsány. Navazuje datový model pro samotnou aplikaci a zároveň i nástin serverové databáze. Záv