Nelineární metody analýzy časových řad cen ropy. - German, Igor; Kodera, Jan; Quang, Tran Van; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Daná diplomová práce se zaměřuje na analýzu cen ropy Brent a WTI na předmět zjištění, zda dané procesy mají charakter náhodnosti nebo deterministického chaosu. V rámci této práce používám metody nelineárních analýz časových řad, které jsou v tomto případě zastoupené metodologii teorie chaosu. První část se zabývá problematikou mezinárodního trhu s ropou. V této části je detailně popsána ropa jako komodita a také jako instrument pro obchodování na komoditních burzách. V další části je uvedena metodologie výpočtů kvantifikátorů chaosu, kde se ukáže celý postup kalkulace. V závěreční části práce bude proveden výpočet kvantifikátoru chaosu ze třídy fraktální dimenze a to je korelační dimenze, včetně interpretace dosažených výsledků a návrhu o zlepšení. Tato práce bude užitečná z důvodu komplexnosti, poskytuje možnost seznámení a pochopení mezinárodního trhu s ropou a následně zjistit výsledky alternativního pohledu na vývoj cen ropy Brent a WTI z pohledu teorie chaosu.
Vedoucí práce: Jan Kodera
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses