Finanční nástroje dle IFRS - Dvořáková, Klára (2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou finančních nástrojů z hlediska mezinárodních účetních standardů. Cílem práce je přiblížit problematiku klasifikace a oceňování finančních nástrojů, znehodnocení finančních aktiv a zajišťovacího účetnictví z pohledu standardů IAS 39 a IFRS 9. V hlavní části práce jsou uvedeny důvody, které vedly k nahrazení současného standardu IAS 39 nový standardem IFRS 9 a důsledky, které s sebou nahrazení může přinést. Dále jsou v hlavní části práce rozebrány významné odlišnosti těchto dvou standardů. V praktické části jsou analyzovány společnosti, jejichž cenné papíry jsou obchodovány na pražské burze cenných papírů. Analýze jsou podrobeny komentáře ke standardu IFRS 9, které jednotky poskytují ve svých účetních závěrkách. Cílem praktické části je potvrdit či vyvrátit stanovené hypotézy. Celou prací jsou prolnuty příklady, které by měly poskytnout jasnější představu o rozdílnostech standardů IAS 39 a IFRS 9.