Proticyklická kapitálová rezerva v kontextu cílování inflace ČNB - Táborský, František (2018)
Předložená práce konfrontuje současné nastavení měnové politiky ČNB s nově aplikovaným makroobezřetnostním nástrojem proticyklickou kapitálovou rezervou. První část práce definuje rizikové transmisní kanály měnové politiky a jejich vliv na finanční stabilitu. Zároveň poukazuje na negativní externality kurzového závazku ČNB v letech 2013 až 2017 a to zejména na problém vzniklé skryté inflace v ekonomice způsobené strmým růstem cen nemovitostí v posledních letech. První část je pak završena výpočtem alternativního vývoje indexu spotřebitelských cen s vyšší váhou cen nemovitostí. Druhá část práce analyzuje zavedení proticyklické kapitálové rezervy a její metodické nedostatky ze strany centrální banky jakožto autority odpovědné za výkon makroobezřetnostní politiky. Analýza poukazuje na účelové úpravy původně nastavené metodiky ve prospěch zavedení nástroje s cílem omezit negativní externality plynoucí právě ze zavedení kurzového závazku. Závěrečná část představuje alternativní vývoj měnové politiky, která by v případě využívání indexu spotřebitelských cen s vyšší váhou cen nemovitostí nemusela nikdy dospět ke kurzovému závazku. Centrální banka by pak nemusela zavádět plošné opatření makroobezřetnostní politiky, jakým je proticyklická kapitálová rezerva. Ta postihuje celé spektrum úvěrů, a nejen trh nemovitostí, na který ČNB primárně cílí. Zároveň by se vyhnula ztrátě kredibility způsobené účelovou změnou metodiky zavádění kapitálové rezervy.