Rozdělení obchodních korporací odštěpením - problémy účetního řešení - Jaklová, Petra (2018)
Cílem práce je přiblížit problematiku přeměn obchodních korporací se zaměřením na rozdělení obchodní korporace odštěpením se vznikem nové nástupnické společnosti nebo se sloučením s již existující společností. V teoretické části je vymezen právní, účetní a daňový rámec rozdělení obchodní korporace odštěpením. V praktické části byl analyzován vzorek obchodních korporací, u kterých v roce 2015 došlo k odštěpení. Z toho dvě obchodní korporace byly vybrány pro podrobnější analýzu, která byla zaměřena například na stanovení rozhodného dne, ocenění jmění a přerozdělení odštěpeného jmění ve vlastním kapitálu.