Digitalizácia bankovníctva a smernica PSD2 - Fabian, Tomáš (2018)
Táto diplomová práca pojednáva o digitálnej transformácii tradičných bánk, ktorá sa stáva čoraz viac frekventovaným pojmom v kontexte bankovníctva a to hlavne v dôsledku rozvoja moderných technológií, vzniku nových trendov v oblasti digitalizácie a zmeny regulačných rámcov. Cieľom tejto práce je charakterizovať trendy digitalizácie, demonštrovať zistenia na prípadových štúdiách vybraných európskych bánk a odhadnúť dopady digitalizácie na sledované subjekty pomocou ukazovateľa ziskovosti. V prvej časti práce sú identifikované technológie s významným vplyvom a potenciálom pre sektor bankovníctva a finančných služieb. Ďalej sú v tejto časti popísané trendy digitalizácie a definovaná podstata smernice PSD2, ktorá má za cieľ položiť základy konceptu otvoreného bankovníctva v Európe. Praktická časť zahŕňa komplexný rozbor digitálnej transformácie vybraných európskych bánk (BBVA, Lloyds, Deutsche Bank) spolu s analýzou a komparáciou vybraných finančných a nefinančných ukazovateľov. Záver tejto práce pozostáva z predikcie ziskovosti sledovaných bánk prostredníctvom prognózy vývoja vybraného finančného ukazovateľa ziskovosti.