Nová pravidla daňové uznatelnosti nákladových úroků a jejich dopad na obchodní společnosti - Zelinková, Renáta; Francírek, František; Tecl, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Diplomová práce se zabývá novými pravidly pro daňovou uznatelnost úrokových nákladů a jejich dopady na obchodní společnosti. V červenci 2016 byla na úrovni EU schválena směrnice, jejímž cílem je stanovit opatření proti vyhýbání se daňovým povinnostem (tzv. Anti-Tax Avoidance Directive neboli ATAD), která zavádí nová pravidla pro daňovou uznatelnost úrokových nákladů. Tato směrnice má být do českého právního řádu implementována do konce roku 2018. Hlavním cílem diplomové práce je analyzovat nová pravidla pro daňovou uznatelnost úrokových nákladů a co nejvíce ujasnit jejich dopady na obchodní společnosti. První část práce analyzuje směrnici ATAD v kontextu důvodů jejího zavedení a nová pravidla, která jsou touto směrnicí zavedena. V druhé části jsou provedeny výpočty na vzorku 100 vybraných společností, které ukazují, že dopad nových pravidel na obchodní společnosti v České republice by za současně nastavených pravidel měl být minimální. Potenciální zpřísnění podmínek či jiné vnější ekonomické změny by však vedly k nárůstu množství firem, na které nová pravidla dopadnou. V závěru práce je provedeno zhodnocení dopadů a doporučení pro budoucí vývoj.
Vedoucí práce: František Francírek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses