Mechanismus reverse charge a jeho vliv na mezeru DPH - srovnání v rámci EU - Jirásková, Hana; Zídková, Hana; Šťastná, Aneta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Tato bakalářská práce je zaměřena na režim přenesení daňové povinnosti a jeho vlivu na mezeru DPH v rámci Evropské unie. Hlavním cílem práce je analyzovat, zda existuje souvislost mezi počtem položek podléhajících přenosu daňové povinnosti a výší mezery DPH. Mezi dílčí cíle patří vysvětlení fungování režimu reverse charge (RCH), popsání principu karuselových podvodů, zjištění nejčastějších položek podléhajících tomuto režimu v jednotlivých členských státech Evropské unie a stanovení výše mezery DPH v jednotlivých letech. Na základě výpočtu korelačního koeficientu ze shromážděných dat bylo zjištěno, že spíše převažuje nepřímá lineární závislost, kde růst rozsahu položek vede ke snížení mezery DPH. V některých letech byla však zjištěna přímá lineární závislost, kdy státy s velkou mezerou DPH zaváděly režim RCH na více položek a snížení mezery DPH se projevilo až později. Výsledné hodnoty korelačních koeficientů vyšly pro obě zjištěné lineární závislosti příliš nízké, proto se závislost mezi stanovenými proměnnými spíše nepotvrzuje.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses