Pojištění podnikatele pro řešení důsledků pracovních úrazů - Brynychová, Nela (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi pojištění podnikatele pro řešení důsledků pracovních úrazů. Cílem této práce je zanalyzovat nedostatky zákonného pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za pracovní úrazy a nemoci z povolání v České republice. Zkoumané téma je aktuální, jelikož jeho současná právní úprava je dlouhodobě nevyhovující. V teoretické části práce je popsán historický vývoj odpovědnosti zaměstnavatelů za pracovní úrazy a nemoci z povolání zaměstnanců a následného pojištění této odpovědnosti. Další kapitoly se věnují možným přístupům k této problematice a podrobné právní úpravě v České republice. Závěr teoretické části popisují navazující komerční pojištění, kterými je možné zákonné pojištění doplnit. V praktické části je jako modelový příklad použita malá anonymní akciová společnost. Je provedena analýza některých touto společností uzavřených komerčních pojištění v porovnání se zákonným pojištěním odpovědnosti zaměstnavatele. Na závěr jsou nedostatky aktuální právní úpravy zhodnoceny z pohledu obecného i individuálního společnosti XZ.