Pojištění podnikatele pro řešení důsledků pracovních úrazů - Brynychová, Nela; Ducháčková, Eva, 1958-; Silberhornová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi pojištění podnikatele pro řešení důsledků pracovních úrazů. Cílem této práce je zanalyzovat nedostatky zákonného pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za pracovní úrazy a nemoci z povolání v České republice. Zkoumané téma je aktuální, jelikož jeho současná právní úprava je dlouhodobě nevyhovující. V teoretické části práce je popsán historický vývoj odpovědnosti zaměstnavatelů za pracovní úrazy a nemoci z povolání zaměstnanců a následného pojištění této odpovědnosti. Další kapitoly se věnují možným přístupům k této problematice a podrobné právní úpravě v České republice. Závěr teoretické části popisují navazující komerční pojištění, kterými je možné zákonné pojištění doplnit. V praktické části je jako modelový příklad použita malá anonymní akciová společnost. Je provedena analýza některých touto společností uzavřených komerčních pojištění v porovnání se zákonným pojištěním odpovědnosti zaměstnavatele. Na závěr jsou nedostatky aktuální právní úpravy zhodnoceny z pohledu obecného i individuálního společnosti XZ.
Vedoucí práce: Eva Ducháčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses