Konkurenceschopnost Číny v porovnání se zeměmi Post China 16 - Plíva, Jan; Brůna, Karel, 1973-; Obešlo, František; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Tato práce se zabývá konkurenceschopností Číny v porovnání se zeměmi Post China 16. Cílem práce je zhodnotit, zdali Čína ztrácí konkurenceschopnost ve prospěch zemí Post China 16. Práce se soustředí především na odvětví, která jsou náročná na nekvalifikovanou pracovní sílu, například textilní průmysl. První kapitoly se zabývají teoretickou problematikou, vymezením a metodami měření konkurenceschopnosti. Závěrečné kapitoly práce se soustředí na analýzu indikátorů a jejich vývoj ve sledovaných zemích. V poslední části práce je sestaveno pořadí zemí dle jejich konkurenceschopnosti. Práce dochází k závěru, že Čína v některých odvětvích svoji konkurenceschopnost ztrácí. Především kvůli rostoucím jednotkovým mzdovým nákladům a apreciaci reálného kurzu. Není to ovšem ve prospěch celé skupiny Post China 16. Hlavním konkurentem Číny v současné době je Vietnam. U některých další asijských zemí lze v budoucnu očekávat podobný rozvoj jako v Číně a Vietnamu. Naopak americká a africká část zemí Post China 16 se zatím nezdá být pro Čínu konkurencí.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses