Význam a role interního auditu v konkrétním podniku - Brandejsová, Michaela (2018)
Diplomová práce se věnuje problematice interního auditu. Cílem práce je pomocí aplikace teoretických poznatků zhodnotit potřebu interního auditu v podmínkách vybrané společnosti a navrhnout plán auditu. V teoretické části je představen vývoj auditorské profese, významné instituty sdružující interní auditory a požadavky na výkon profese. Kromě jiného je zde také objasněn vztah externího a interního auditu. Důležitou kapitolu tvoří popis celého průběhu interního auditu včetně řádné dokumentace. Po detailním představení společnosti PETROF, spol. s r.o. na začátku praktické části následuje zamyšlení nad využitím interního auditu ve vybrané společnosti. V návaznosti na vlastní analýzu rizik je navržen roční plán interního auditu, jehož dílčí část je realizována prostřednictvím fiktivního interního auditu zaměřeného na účetní procesy včetně závěrečného doporučení pro daný podnik.