Odpisy a opravné položky k pohledávkám podle ČÚS, IFRS a US GAAP v oboru financování automobilů - Baláčková, Hana (2018)
Práce se zabývá tvorbou, účtováním a vykazováním odpisů a opravných položek k pohledávkám podle Českých účetních standardů, IFRS a US GAAP v oboru financování automobilů. V první části jsou popsána účetní specifika financování automobilů včetně právního pozadí a klasifikace vybraných společností. Teoretická část popisuje a porovnává tyto předpisy, a to s využitím Českých účetních standardů pro podnikatele i pro banky a finanční instituce, nového standardu IFRS 9 Finanční nástroje a srovnatelného standardu ASC 326, který bude účinný až od roku 2019. Dále jsou shrnuty rozdíly mezi uvedenými předpisy a dopad jejich použití na finanční výkazy. Praktická část ukazuje na příkladu společnosti FCE Credit, s. r. o., jak může společnost řešit nesoulad mezi jednotlivými předpisy, pokud pro účely konsolidace sestavuje reporty podle každého z uvedených standardů.