Paušální výdaje v ČR a v EU - Voráček, Lukáš (2018)
Práce se zabývá obecnou charakteristikou paušálních výdajů v České republice, jejich vývojem, aktuálním stavem, možnými budoucími změnami a následnou komparací paušálních výdajů ve zvolených státech Evropské unie. První část práce se soustředí pouze na Českou republiku, kde je popsáno aktuální dění kolem paušálních výdajů včetně vyjmenování výhod a nevýhod. Dále jsou v úvodní části vyzdvihnuty jednotlivé novely, které ovlivnily paušální výdaje a přispěly k jejich vývoji v minulých letech. Druhá část práce přibližuje paušální výdaje ve vybraných státech Evropské unie – konkrétně na Slovensku, v Polsku a Rakousku. Nastavení paušálních výdajů a systém daně z příjmů fyzických osob daných států je porovnán na modelových příkladech s českou úpravou. Modelové příklady zobrazí odlišnou daňovou povinnost v porovnávaných státech při využití paušálních výdajů. Samotná výhodnost paušálních výdajů je v komparovaných státech podobná, ale podmínky jejich využívání jsou nejpřívětivější v České republice.