Optimalizace a krácení pojistného a podvody v sociálním zabezpečení - Hložánková, Veronika (2018)
Cílem této diplomové práce je identifikace podvodných jednání v oblasti sociálního zabezpečení. První část práce je zaměřena na typy podvodů v oblasti krácení pojistného na sociálním zabezpečení včetně odhadu velikosti pojistných úniků v členských státech Evropské unie. Tato část práce poskytuje také komparaci zatížení pojistným sociálního zabezpečení v jednotlivých státech Evropské unie. Druhá část se věnuje podvodným praktikám a omylům, ke kterým dochází při nárokování dávek ze systémů sociálního zabezpečení. V závěru práce jsou uvedena opatření, která by mohla podvodům zabránit nebo je alespoň omezit.