Analýza finančních P2P produktů - Hovorka, Tomáš (2018)
Fenomén sdílené ekonomiky, jehož je peer-to-peer (P2P) součástí, pokračuje v pronikání do mnoha odvětví ekonomiky. To se týká i finančních produktů, kdy se tradiční zprostředkovatelé, zpravidla banky a pojišťovny, dostávají do pozadí a jejich roli částečně přejímají platformy, které umožňují přímější poskytování finančních služeb. Tato diplomová práce pokrývá trh finančních P2P produktů, jeho historii a rozvoj, strukturu, současné trendy, rozdíly oproti tradičním produktům, jejich výhody, nevýhody a dopad na finanční trh. Zároveň tato práce porovnává nabídky P2P platforem, bank a nebankovních subjektů v České republice na modelovém příkladu žádosti o úvěr. Primární zaměření celé práce je na platformy celosvětového významu, nicméně důraz je kladen i na produkty oslovující především české klienty.