Vývoj základu daně z příjmů ze závislé činnosti v České republice - Schneiderová, Aneta; Tepperová, Jana; Tecl, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Bakalářská práce je zaměřená za vývoj základu daně z příjmů ze závislé činnosti v České republice, který jsem posoudila pomocí efektivní daňové sazby před reformou, která zavedla superhrubý základ daně, nyní kdy ještě tento základ daně je aktuální a po plánované reformě, která měla vejít v platnost v roce 2019. V první části se zaměřuji na nynější základ daně z příjmů ze závislé činnosti. V druhé kapitole popisuji změny, kterým prošel základ daně z příjmů ze závislé činnosti od roku 1993 po současnost. Ve třetí kapitole se zabývám zrušením superhrubého základu daně a odlišnostmi oproti Slovenské úpravě závislé činnosti. V šesté kapitole tedy i mé praktické části počítám efektivní daňovou sazbu pro rok 2007, 2018 a 2019 a v těchto letech posuzuji změnu efektivní daňové sazby. Zjistila jsem, že efektivní daňová sazba se nezmění zpět na hodnoty před reformou v roce 2007, avšak pro nízkopříjmové a středně příjmové skupiny se snižuje, zatímco u vysoko příjmové skupiny vzrůstá.
Vedoucí práce: Jana Tepperová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses