Definitivní systém DPH v EU - Kudrnová, Lucie; Zídková, Hana; Štefela, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Diplomová práce se zabývá návrhem směrnice Evropské komise o definitivním systému daně z přidané hodnoty v rámci intrakomunitárních dodávek zboží. Komise navrhuje nahradit současný systém v roce 2018 systémem, který by lépe odpovídal požadavkům dnešní doby, byl by odolný vůči daňovým podvodům a méně administrativně náročný pro podniky. Mimo to navrhuje opatření, které by zvýšilo právní jistotu v rámci současného systému pomocí čtyř rychlých oprav a konceptu certifikovaných osob povinných k dani. Certifikované osoby povinné k dani by podle záměru Evropské komise měly sehrát klíčovou roli i v definitivním systému. Po jeho zavedení bude místo plnění při dodání zboží ve státě, kde končí přeprava. Pokud bude odběratel certifikovanou osobou povinnou k dani, přesune se povinnost přiznat daň na něj. Jestliže nebude, dodavatel bude povinen přiznat daň ve státě, kde přeprava končí. Bude tak moci učinit prostřednictvím jednoho správního místa. Nový systém sníží nepřímé administrativní náklady a omezí karuselové podvody. Zvýší však přímé administrativní náklady a může vyvolávat spory mezi členskými státy. Pro další snížení nepřímých administrativních nákladů navrhuji harmonizovat seznamy zboží a služeb, které podléhají sníženým sazbám daně z přidané hodnoty.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses