Ekologické daně v zemích Evropské unie - Sokolova, Yuliia (2018)
Táto práce je věnována tématu ekologického zdanění v zemích Evropské unie a jejích vlivu na úrovně emisí znečišťujících látek v ovzduší. Obsahuje komparaci dat o příjmech z ekologických daní ve dvaceti osmi státech Evropské unie a následný podrobnější přehled dat o dvou nejvýznamnějších kategoriích - energetických a dopravních daních. Jsou také popsány jednotlivé plyny, na nichž vliv ekologických daní byl zkoumán. Při provedení analýzy panelových dat byla prokázána existence pozitivního vlivu energetických a dopravních daní na úrovně emisí v ovzduší v návaznosti na oblast, která je hlavním zdrojem těchto emisí.