Odvodové zatížení jednotlivých druhů příjmů fyzických osob v České republice - Hnidová, Tereza; Láchová, Lenka, 1959-; Klazar, Stanislav, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Cílem této diplomové práce bylo analyzovat vývoj inkasa daně z příjmů fyzických osob v České republice ze závislé činnosti a z přiznání od roku 1993 až po současnost a zdůvodnění tohoto vývoje pomocí faktorů, které ho ovlivňovaly. Pomocí analýzy vývoje inkasa bylo zjištěno, že mezi legislativní vlivy patřily především změny v sazbě daně, ve výši nezdanitelných částek daně a později slev na dani včetně daňového zvýhodnění. U inkasa z přiznání se samozřejmě projevilo zvyšování a následné zastropování paušálních výdajů. Mezi další změny zákona o daních z příjmů, které ovlivnily vývoj inkasa z příjmů fyzických osob, patří také dočasné zavedení institutu společného zdanění manželů, zavedení daňového bonusu a minimální výše základu daně u některých poplatníků pobírající příjmy dle § 7, který již ovšem také není v aktuálním znění zákona o daních z příjmů. Pomocí analýzy byla zjištěna silná závislost například mezi HDP a inkasem DPFO, HDP a inkasem ze závislé činnosti, inkasem ze závislé činnosti a celkovým inkasem, inkasem dle přiznání a výši paušálních výdajů, atd.
Vedoucí práce: Lenka Láchová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses