Dopady nového standardu IFRS 16 na vykazování leasingů v účetních závěrkách vybraných společností - Dokoupilová, Barbora (2018)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou vykazování leasingů podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví. Teoretická část je zaměřena na stávající úpravu vykazování leasingů podle IAS 17, přípravu nového standardu upravující způsob vykazování leasingů a budoucí úpravu vykazování leasingů v souladu s IFRS 16. Dále jsou zde shrnuty změny, které jsou od implementace nového standardu očekávány. Cílem praktické části je promítnout dopad nových pravidel vykazování leasingů do účetních výkazů leteckých společností. Proto jsou v této části účetní výkazy vybraných leteckých společností sestavené podle IAS 17 upraveny o vliv pravidel IFRS 16. Přechod na nový standard upravující způsob vykazování leasingů bude mít, dle provedených výpočtů, dopad na zvýšení hodnoty aktiv a závazků společností evidujících mimobilanční leasingy. Ovlivněny budou také některé finanční ukazatele, například EBITDA, obrat aktiv nebo míra zadluženosti.