Zatížení alkoholických nápojů spotřebními daněmi v členských státech EU - Došek, Tomáš; Zídková, Hana; Borůvková, Aneta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá zatížením alkoholických nápojů spotřebními daněmi v členských zemích EU. V teoretické části si klade za cíl popsat zdanění jednotlivých druhů alkoholických nápojů včetně právního základu a legislativy EU. Přibližuje formování a vznik systému spotřebních daní z alkoholických nápojů. Následně poskytuje přehled o způsobu zdanění a výši sazeb z piva, vína a lihu v jednotlivých členských zemích.Cílem praktické části je ověření hypotézy o daňovém zvýhodnění vína oproti pivu pomocí statistického testování hypotéz, konkrétně t-testu. Vypočítané hodnoty naznačují, že pivo je v zemích EU zdaněno více než víno. Rozdíl však není dostatečně významný, aby t-test prokázal daňové zvýhodnění.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses