Teorie sekulární stagnace – příčiny a důsledky - Dědeček, Radek; Brůna, Karel, 1973-; Szabo, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Diplomová práce se zabývá sekulární stagnací – tématem jak historickým, tak aktuálním. Jedná se o dlouhodobé tendence ve vývoji některých klíčových ekonomických veličin (především pokles optimální reálné úrokové míry), jež ztěžují naplňování cílů měnové politiky či snižují ekonomický blahobyt. Pro správné fungování měnové politiky v budoucnosti může být zapotřebí identifikovat příčiny a důsledky sekulární stagnace a porozumět jim – a o to se tato práce snaží. Rozbor je zaměřen především na příčiny poklesu reálných a přirozených úrokových měr – bližší pozornost je pak věnována příčinám růstu sklonu k úsporám, a to konkrétně demografickým a jiným sociálním faktorům – věkové struktuře obyvatelstva v souvislosti s životním cyklem úspor jednotlivce a nerovnoměrnosti rozdělení příjmů. Provedená mikroekonomická analýza potvrdila hypotézu o vlivu populačního vývoje a příjmové nerovnosti na sklon k úsporám.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses