Analýza účtu důchodového pojištění v České republice - Růžička, Karel (2018)
Bakalářská práce se zabývá analýzou důchodového pojištění České republiky, které je evidováno na zvláštním účtu důchodového pojištění. Cílem práce je nalézt a analyzovat jednotlivé faktory, které ovlivňují příjmy a výdaje systému důchodového pojištění. Jednotlivé faktory jsou analyzovány v rámci časové řady a následně porovnány navzájem. V práci je kladen důraz jak na jejich dopad v daném období, tak také na jejich odhadovaný vývoj do budoucna. V teoretické části je popsán princip fungování sociálního pojištění, se zaměřením na důchodové pojištění České republiky. Praktická část je rozdělena do tři hlavních celků, přičemž dané části se již věnují jednotlivým faktorům ovlivňujícím příjmovou či výdajovou stranu důchodového pojištění.