Příprava a úpravy příjmové strany rozpočtu obce - Andrlová, Kateřina; Sedmihradská, Lucie; Šťastná, Aneta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Diplomová práce se zabývá analýzou příjmové strany rozpočtu konkrétní obce. Ta je provedena na základě veřejných dat získaných z databází ministerstva financí. Součástí získávání informací je rozhovor s vedoucí rozpočtového oddělení města Chrudim. Hlavním cílem práce je charakterizovat postupy města v jednotlivých fázích rozpočtového procesu a zhodnotit přesnost predikce daňových příjmů a četnost rozpočtových opatření týkajících se příjmů.Město při přípravě rozpočtu nepostupuje podle žádných metod. Sestavuje rozpočet na základě svých zkušeností a odhadu růstu ekonomiky. Predikcí daňových příjmů se podařilo stanovit přesnější odhad pouze u daně z příjmů právnických osob metodou časové regrese, jinak bylo město přesnější. Město provádí okolo dvaceti rozpočtových opatření ročně. Změny se nejčastěji týkají přijatých dotací, zasahují také do nedaňových, daňových a kapitálových příjmů. Díky rozpočtovým opatřením se městu daří přiblížit výši skutečných příjmů. Během let 2007-2016 příjmy města kolísaly. V letech 2009-2011 klesaly značněji dopadem hospodářské krize. Ta se nejvíce dotkla daňových příjmů. Město muselo zavést místní koeficient, aby daňové příjmy zvýšilo.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses